SENJATA-SENJATA TRADISIONAL
BAHAGIAN-BAHAGIAN KERIS
SENJATA BADIK
Hulu dan sarungnya diperbuat daripada kayu. Dibahagian pangkal hulu dan sarung mempunyai simpai gading. Dibahagian bawah pula terdapat ukiran berbentuk seekor naga.
Mempunyai mata yang berpamor. Hulu bengkok ke bawah yang diperbuat daripada kayu. Sarungnya juga diperbuat daripada kayu dengan bersimpaikan perak.
Panjang hulu ke mata - 30cm
Panjang sarung - 26cm

SENJATA BELADAU
Hulunya diperbuat daripada kayu. Matanya melengkung berbentuk seakan-akan susuh ayam.
Panjang hulu ke mata - 21cm
Panjang sarung - 18cm

CENANGKAS
Sebilah senjata yang mempunyai bentuk seakan-akan parang. Hulu dan sarungnya diperbuat daripada kayu. Senjata ini bukannya senjata penikam tetapi fungsinya ialah sebagai senjata pemangkas.
Panjang hulu ke mata - 65cm

GEDUBANG ACEH
Sebilah senjata tajam yang juga dipanggil Gedubang Aceh. Senjata ini berbentuk seperti pedang. Hulunya diperbuat daripada tembaga dan sarungnya daripada kayu.
Panjang hulu ke mata - 63cm
Panjang sarung - 49.8cm

KERIS JALAK BETINA
Keris ini tiada mempunyai lok. Ulu dan sampirnya diperbuat daripada kayu biasa. Pendongkoknya diperbuat daripada perak. Sarungnya daripada kayu hutan dan buntutnya daripada gading.
Panjang hulu ke mata - 46cm
Panjang sarung - 37cm
KERIS JALAK JANTAN
Keris ini tiada mempunyai lok. Ulu dan sampirnya diperbuat daripada kayu biasa. Pendongkoknya daripada perak. Sarungnya daripada kayu hutan dan buntutnya daripada gading.
Panjang hulu ke mata - 34cm
Panjang sarung - 28.5cm

KERIS PANJANG SUMATRA
Keris Panjang Sumatra
Hulu dan sarungnya diperbuat daripada kayu. Pada sarungnya disimpai dengan perak.
Panjang hulu ke mata - 52.5cm
Panjang sarung - 49cm
KERIS BALI
Hulunya diperbuat daripada gading dan sarungnya diperbuat daripada kayu yang diukir berbentuk kepala perahu yang mempunyai muka naga dibahagian sampirnya.
KERIS SEMENANJUNG
Sebilah keris yang berhulu dan bersarungkan kayu. Ekor lipasnya juga diperbuat daripada kayu. Keris ini mempunyai mata lebar lurus.
Panjang - 53cm

0 comments:
Post a Comment